If you live in Nashville or have explored its suburban ‘hoods, you’ve likely seen a handful of period houses, like the beloved Southern ranch in need of a cosmetic overhaul. Despite their great foundations, period homes often lack the modern amenities desirable to young families. Jamie Pfeffer, of Pfeffer Torode Architecture, knows a well-built home when he sees one, and he also knows how to renovate a home without losing its integrity. Today, we see how Jamie and his team transformed this midcentury house into a gorgeous American cottage that is an absolute dream for its dwellers.

This is a before shot of the original facade of the home before Pfeffer Terode embarked on a remarkable renovation.

This is a before shot of the original façade of the home before Pfeffer Torode embarked on a remarkable renovation.

Jamie and the homeowners alike were pleased with the floor plan and scale of the original house. With a large basement disguised by the sloping backyard, this unassuming home actually has four spacious bedrooms. Working with the pre-existing parameters of the house, Jamie limited the additions to the exterior, adding only a front porch and a back deck to extend the outdoor living environment.

The renovated exterior of the home now includes a front porch, an ideal space for welcoming and entertaining guests.

The renovated exterior of the home now includes a front porch, an ideal space for welcoming and entertaining guests. The side porch was screened to further augment the usable outdoor living space.

This photograph illustrates the back of the house prior to renovation.

This photograph illustrates the back of the house prior to renovation.

The back of the home was reconfigured to include a gorgeous covered deck and a two car garage.

The back of the home was reconfigured to include a gorgeous covered deck and a two-car garage.

The original interior felt dark and dated, according to the homeowners. Longing to bring light and modernity to the interior, they decided to keep the color palette bright and fresh, opting for clean whites and grays accompanied by splashes of deep earth tones. Working with the axis of the house, Jamie keeps the sunlight flowing, unobstructed, from front to back and side to side. He also enlarged the windows by increasing the openings below them (a much more cost-efficient solution than replacing the headers) in order to enhance the natural light.

Take a look at the living room prior to renovation.

Take a look at the living room prior to renovation. It’s dark and cramped, leaving little room for relaxing and entertaining.

Note how the homeowners introduced geometric patterns of reds and blues in the covered ottomans.

Note how the homeowners introduced geometric patterns of reds and blues in the covered ottomans. These colors are echoed in other decor, like the large horizontal painting behind the chairs, creating compositional harmony.

Whites and neutrals dominate the color palette, but rich shades of turquoise, red and orange also make an appearance, giving each room real dimension. Using a soft gray marble around the fireplace, Jamie creates a focal point by dressing the mantel with an vintage-inspired mirror, stacked logs and rustic accents. The embellished light fixture hanging above the room brings an eclectic edge to the otherwise traditional decor.

This is the dining room and kitchen before renovation. Notice the dated linoleum floor, appliances and furniture.

This is the dining room and kitchen before renovation. Notice the dated linoleum floor, appliances and furniture.

A large hanging light, like this striking piece of art, can bring texture and dimension to areas like the dining room.

A large hanging light, like this striking piece of art, can bring texture and dimension to areas like the dining room. It centers the energy of the room and points focus to the gorgeous table and upholstered seats.

The white wood paneling along the walls has a distinct New England farmhouse feel, but the addition of bold accents and fixtures keep the overall aesthetic decidedly modern. Utilizing the dramatic effects of great lighting, the homeowners chose an oversize, spherical fixture to hang above the dining table, locating the energy of the room at its center. Beige is echoed by the upholstered benches, creating a plush environment in which to enjoy a meal. Wood flooring—and wood trim and cabinetry, for that matter—are an integral facet of the design. The homeowners chose high-quality materials and fabrics that are best enjoyed in their simplest form, bare and without superfluous decoration.

Behold this beautifully engineered orb light, which has a romantic yet modern appeal, reiterating the overtone of the entire design.

Behold this beautifully engineered orb light, which has a romantic, yet modern, appeal, reiterating the overtone of the entire design.

The dining room opens elegantly into the kitchen, making for a seamless transition between dining and serving areas. The kitchen is smart and sophisticated, the kind of timeless design that can grow with a family through the decades with little manipulation. Again, dark woods bring a provincial feel into the space, as does the large bench table beneath the window. The gray tile backsplash adds contemporary relevance, while overhanging wooden pendant lights reiterate the pastoral simplicity of the space.

When quality materials are displayed in their purest form, they are rather striking.

Jamie and the homeowners let each of the beautiful materials in the kitchen speak for themselves. When quality materials are displayed in their purest form, they are rather striking.

These beautiful sofas brings life and energy into the monochromatic color scheme.

These beautiful sofas bring life and energy into the monochromatic color scheme. The large, patterned seats make the room feel warm and inviting.

Naturalistic elements are introduced through wooden, antique and salvaged accents.

The master bedroom is a white oasis. Naturalistic elements are introduced through wood, antique and salvaged pieces.

One of the most enigmatic features of the home is the basement, which was converted into a masculine office with rustic trappings. Covered in salvaged wooden planks, the space is adorned with gorgeous antique accents collected by the homeowners over time that nod to a distinctly Southern heritage. The space is a fully functional office, but also serves as a space to simply hang out, as it sets the perfect mood to sit back, relax and feel inspired.

Every detail of this basement office was carefully considered, resulting in a cozy rustic haven.

Every detail of this basement office was carefully considered, resulting in a cozy, rustic haven. Wood and metal finishes bring a masculine and industrial dimension to the space.

Textured light fixtures and southwestern totems give the space the feel of a hip lodge.

Each accent, many of which are antiques, was found and placed by the homeowners. Textured light fixtures and Southwestern totems give the space the feel of a hip lodge.

Layers of antiques and accents make this space truly rich and unique.

Layers of antiques and accents make this space truly rich and unique.

 

*The home is an addition and renovation on Parkview on behalf of Dan and Chrissy Frankum, who personally lead all of the interior finishes and details. The home was built by Bryan Shaffer of Shaffer Home Services. Good Wood installed the reclaimed barn wood and Kidd Epps built several of the furniture pieces pictured today.

A special thanks to Jamie and the homeowners for sharing this inspired home with us today. To see more of Pfeffer Torode’s work, click here. 

Today’s gorgeous photography was provided by Jon Cook of High 5 Productions