A House Transformed: Renovation Before and After

This month’s featured SB home showcases a recent Wills Company renovation and offers some serious interior eye candy that has lifted me up and out of my blah house doldrums. Grab a fresh cup of coffee, take a peek and tell me you don’t agree.

I recently caught up with Ridley Wills, company founder and creative design-meister, to ask him about the concept for this project. The Wills Company is a design/build remodeling firm with an impressive reputation. They are known for excellence not only in their award-winning residential designs, but in their white glove project management and client service, as well.

Although not obvious from these interior photos, this home is a row house that was purchased by a Nashville couple ready to downsize. Empty nesters, they wanted to move into town and minimize their footprint, without sacrificing the beautiful furnishings from their larger home. Given the scale of where they had been living, they were faced with some inherent design challenges in order to give the new house, circa late 80’s, a spacious feel that would also accommodate some of the larger furniture they intended to keep. (Look for the dining room table to come – you’ll see what I mean.)

Note: Today’s photographs are courtesy of Wiff Harmer.

styleblueprint_willscompany_foyer.jpg

AFTER: In this shot, we see the home’s entry, post-remodel. It’s welcoming and inviting and quite a dramatic change from its former existence. The custom-made iron rail is as much a visually pleasing anchor as it is a practical one.

 

styleblueprint_willsco_foyer_after.jpg

BEFORE: An awkward turn and abrupt stop of the old stairway

 

styleblueprint_willsco_frontdoor_before

In this before shot, looking down a long hallway toward the entry, notice the transom over the doorway. To create the illusion of space, Ridley made a small change that delivered bold results…

 

styleblueprint_willsco_frontdoor_after

AFTER: No transom. As with many things in life, it’s in the small details where the biggest gains are realized. Amazing how removing a small section of wood can make such a tremendous visual difference.

 

Before X - B & W

BEFORE: The living room

 

_DSC3292

AFTER: Here’s that same living room, now updated with fresh paint and decorated with the owners’ beautiful upholstered pieces. More importantly, look just beyond the living room. The room you see in the background is where the most stunning changes took place in this project.

 

Before G - B & W

BEFORE: Here’s what was the screened-in porch. Ridley said it was added on to the original house, and that in addition to always being either the hottest or the coldest room (from insufficient insulation), it also felt disconnected from the rest of the house. The solution? Widen the entry to the room, add a cased opening, real windows and abundant insulation and some interior design magic. See what it looks like new…

 

styleblueprint_willsco_sunroom_after_2

AFTER: Ahhhh. Looks like home to me. (Or at least what I’d like mine to be.) I’m told the homeowners practically live out here now. Can’t say I blame them. Take another look at the “before” photo of the living room. Removing the original French doors and widening the entry to this adjoining room make all the difference.

 

_DSC3358T

Here’s a close-up shot of some of the screened porch-turned sunroom’s interior.

 

styleblueprint_willsco_sunroom_2

More inviting after the fact.

Before C - B & W

BEFORE: Here’s a photo of the dining room before the renovation. Though there was ultimately no change in the footprint of the room, you won’t believe the transformation…

 

_DSC3436T

AFTER: Isn’t it marvelous? Bookcases were added around the perimeter of the room to house the couple’s extensive collection, and the muted putty color of the walls and drapes creates the perfect backdrop for their large pedestal table. Part library, part dining room, this space is a prime example of how downsizing can be accomplished with great success. (And the table, as I mentioned earlier, is just as at home in its new environs as it was before.)

 

_DSC3451T

Artwork interspersed among the books adds a welcome visual contrast and is a great way to display “smalls.”

 

Before Z - B & W

Another view of the dining room before.

 

styleblueprint_willsco_diningandfoyer

And the dramatically different new version.

 

Before F - B & W

BEFORE: The kitchen

 

_DSC3382TT

AFTER: With the exception of changing one wall to accommodate a new refrigerator, the only material changes in the kitchen were appliances, paint and a re-working of the island. Paint makes such a big difference!

 

_DSC3412T

Why, yes. I’d love to have a glass of wine!

Aside from the smart design elements, the understated neutral palette carried throughout the home gives a feeling of continuity. The rooms seem to flow from one to the next, without any jarring effect. While this is due in part to Ridley’s creative design and interior designer Sandra McDonald’s helping hand, both of these professionals attribute the ease and success of this project to the couple’s well-curated collections, as well as the wife’s former career as an interior designer. She had well-defined ideas regarding the direction of this project, consummate great taste and an innate aesthetic that is a gift. She just needed help executing the details to bring her vision to life.

And now, having seen this project from all sides, I can understand why both Ridley and Sandra were so enthusiastic to share these photos and their story–simpatico client relationships such as this take the tedium out of a project and replace it with pure pleasure. No doubt, this is a creative person’s dream!

Sources:

  • Renovation design/build: Ridley Wills, Design Director, www.willscompany.com
  • Interior design: Sandra McDonald and Austine Fleener of Copp Canale Interiors. To contact for more information, click here for email, or call 615-383-4248.
  • Photography: Wiff Harmer, wiffharmer.com